Предшколска установа Зрењанин
Пријава

ПОЧЕТНА О нама Дешавања Јавне набавке Вртићи Савети Галерија Контакт


Цитат
Учити дете знању не треба силом, него игром.
               - Платон
               


  В Р Т И Ћ И
  ********************
   Алиса у земљи чуда
   Бајка
   Бамби
   Биберче
   Бубамара
   Црвенкапа
   Цврчак
   Дечја радост
   Чика Јова Змај
   Колибри
   Лептирић
   Маслачак
   Невен
   Пчелица
   Полетарац
   Снежана
   Сунчица
   Вила
   Звездица
   Звончица


В Е С Т И


28.4.2023.
Koнкурс за упис деце за школску 2023/2024. годину

У прилогу се налази текст Koнкурса за упис деце за школску 2023/2024.годину

Прилози:

1.Koнкурс за упис деце за школску 2023/2024. годину
10.4.2023.
Одлука Управног одбора о усвајању финансијског плана Предшколске установе Зрењанин за 2023. годинуПрилози:

1.Одлука Управног одбора
25.1.2023.
Одлука Управног одбора о усвајању финансијског плана Предшколске установе Зрењанин за 2022. годинуПрилози:

1.Одлука Управног одбора
8.12.2022.
Трибина „Како успешно васпитати дете и остати добар родитељ“

Трибина за родитеље „Како успешно васпитати дете и остати добар родитељ“ реализована је 7. децембра, у вртићу „Бамби“ у оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање- „С осмехом у вртић“. Бити родитељ је најлепша, али и најодговорнија животна улога.Међутим, родитељству нас нико не учи, с друге стране доступна нам је врло разнолика литература са често врло опречним саветима, због чега неретко имамо страх да ли смо у одређеним ситуацијама добро поступили у односима са дететом. Управо, трибина „Како успешно васпитати дете и остати добар родитељ“ је била конципирана тако да буде место подршке за родитељске дилеме. Циљ трибине је био освешћивање значаја и сложености родитељске улоге. Након уводног излагања, током трибине родитељи су били слободни да постављају питања о својим недоумицама. Реализатори трибине су биле Олгица Бабић Бјелић и Наталиа Луиза Марков, психолози.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

2.12.2022.
РАДИОНИЦА „УЧИМО, ВАЈАМО, СТВАРАМО...“

У оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање- „С осмехом у вртић“, 30. новембра 2022. године у атељеу „Луча“ реализована је радионица „Учимо, вајамо, стварамо“.Радионица је била намењена деци узраста од три до шест и по година, која су се кроз ову радионицу упознала са новим материјалима и техникама рада.Учествовала су и деца из вртића „Сунчица“, а реализатори радионице су биле васпитачице Јабланка Станојевић и Светлана Попов у сарадњи са вајарком Јованом Соломун.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

30.11.2022.
КРАТКИ ПРОГРАМ „ДИШИ ДУБОКО“

У оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање- „С осмехом у вртић“ реализовано је осам радионица кратког програма „Диши дубоко“ кроз које је трајало путовање светом емоција.Реализатори радионица су били педагози Јелена Лазин Драшковић и Ивана Стојковић са којима су деца научила како да препознају, упознају и разумеју своја осећања. „Плели" су загрљаје да покажу љубав, правили штитове да победе страх, осликавали плаштове да победе стид, пуштали змајеве да "издувају" љутњу...То су само неке од креативних идеја које су заједно остварили. Успут су научили још неке важне технике које помажу да се умиримо када је то потребно, да дишемо дубоко и осетимо своје тело и ум као једно.Радионице су реализоване у сарадњи са институцијама из локалне заједнице Културним центром Града Зрењанина,Креативном радионицом „Луча атеље“ и Народним музејом Града Зрењанина.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

24.11.2022.
Конференција „Подршка унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања у Републици Србији“

У среду, 23. новембра 2022. године у МТС дворани у Београду, одржана је национална конференција „Подршка унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања у Републици Србији“ у организацији Министарства просвете Републике Србије.Конференција је реализована са сврхом представљања циљева, резултата и предстојећих активности друге пројектне компоненте кроз коју Министарство пружа подршку унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања и имплементацији Основа програма предшколског васпитања и образовања.Конференцију су отворили Бранко Ружић- министар просвете, Никола Понтара-директор канцеларије Светске банке у Србији, Јелена Селак- представница директора 107 предшколских установа које су добиле опрему. Овој конференцији присуствовале су Татјана Лојовић, помоћница директора Предшколске установе Зрењанин и координатор Радне групе за израду и имплементацију пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање- С осмехом у вртић“ града Зрењанина и Маја Шујица, координатор испред Предшколске установе Зрењанин.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3

18.11.2022.
Хоризонтална размена између градова који очествују у пројекту

Предшколска установа Зрењанин је учествовала у хоризонталној размени 15. новембра 2022. године, чији је домаћин била Предшколска установа "Вера Гуцоња" из Сомбора. Хоризонталној размени су присуствовали васпитачи, медицинске сестре васпитачи, стручни сарадници, помоћник директора Предшколске установе Зрењанин и директори Предшколске установе "Вера Гуцоња" из Сомбора и Предшколске установе "Полетарац" из Оџака. Тема хоризонталне размене је била "Представљање резултата пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање". О резултатима пројекта града Зрењанина говорила је Татјана Лојовић, координатор Радне групе за израду и имплементацију пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С осмехом у вртић“.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

2.11.2022.
РАДИОНИЦА „ЈЕСЕН ЈЕ ДРУГО ПРОЛЕЋЕ, ГДЕ ЈЕ СВАКИ ЛИСТ УСТВАРИ ЦВЕТ“

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање „С осмехом у вртић“ реализована је радионица „Јесен је друго пролеће, где је сваки лист у ствари цвет“.Радионица је реализована у дворишту вртића „Бамби“, а реализатори радионице су биле Слађана Рудовић, васпитач и Милица Шкрбић Шкипина, педагог за ликовно васпитање.У дворишту вртића, деца су сакупљала природне материјале (лишће, цвеће и гранчице) од којих су правила Хватаче сунца на провидној фолији кроз које се преламала сунчева светлост, давајући посебан доживљај.Овај занимљив и креативан дан, деца су провела на свежем ваздуху декоришући простор дворишта вртића, где су се забављала, истраживала и „хватала“ сунчеве зраке.

Прилози:

1.Слика 1

2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4

19.10.2022.
РАДИОНИЦА „МАЛО ЈА, МАЛО ТИ, ПА ЋЕМО ПОБЕДИТИ“

У оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање- „С осмехом у вртић“ одржана је радионица са децом „Мало ја, мало ти, па ћемо победити“. Реализатори радионице су биле васпитачице Драгана Баждар и Слађана Рајлић. Радионица је одржана у вртићу „Бамби“ у којој је учествовало двадесеторо деце узраста од три до шест и по година.Осмишљене су различите активности са децом: „Мењај кућицу“, „Скочи и прати другара“, „Пренеси лоптицу чашицом“ и „Заједно до циља“. Ове активности подстичу моторичке способности код деце: координацију, брзину, равнотежу и прецизност, као и сарадничке односе међу децом, где се улоге и задаци деле и допуњују.На крају радионице деца су одиграла покретну игру „Велико-мало“ и сликала у пару воденим бојама на тему „Другарство“.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

15.7.2022.
Адаптација и опремање простора дечјег вртића у Општој болници

У оквиру једног од циљева пројекта - Јачање капацитета институција и организација у јединицама локалне самоуправе за пружање услуга деци и породицама из осетљивих друштвених група - извршена је адаптација и опремљен простор дечјег вртића у Општој болници “Др Ђорђе Јоановић” у Зрењанину. Предшколска установа Зрењанин обухвата 21 објекат, али у свом саставу има и једну васпитну групу на дечјем одељењу зрењанинске болнице. Болничку групу похађају деца која се налазе на болничком лечењу, било да похађају вртиће или нису обухваћена системом предшколског васпитања и образовања. Деца у овом простору бораве заједно са својим родитељима. За квалитетно остваривање делатности постојала је потреба за адаптацијом и бољом опремљеношћу радне собе новим намештајем, расхладним уређајем, ИКТ опремом, играчкама, литературом за децу и васпитаче и другим дидактичким средствима. Опремање наведеним средствима једним делом је обезбедила предшколска установа, а други део je обезбеђен предвиђеним средствима пројекта. Координаторка Радне групе за израду и имплементацију пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С’ осмехом у вртић” града Зрењанина и помоћница директора Предшколске установе Зрењанин Татјана Лојовић истакла је да је жеља свих учесника у пројекту била да деца која су на болничком лечењу и посећују болнички вртић, што квалитетније проведу време са васпитачима предшколске установе и да се и деца и њихови родитељи осећају пријатније и лепше приликом боравка у болници.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

22.6.2022.
РАДИОНИЦА „ПРИРОДА И ЈА, БИЋЕ СЈАЈНА ЗАБАВА“

Радионица „Природа и ја, биће сјајна забава“ реализована је у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С осмехом у вртић“, у организацији Града Зрењанина и Предшколске установе уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја 21. јуна 2022. године у Карађорђевом парку. У радионици је учествовало десеторо малишана узраста од 6 месеци до 3 године, који не похађају предшколску установу. Присутни су били и њихови родитељи. Радионицу су реализовале Маја Шујица педагог за физичко васпитање и Ивана Стојковић педагог. Циљ радионице је био подстицање сензомоторног развоја код деце, као и оснаживање родитеља, јачање њихових компетенција за повезивање са децом кроз игру. Током радионице, патронажне сестре Дома Здравља "Др Бошко Вребалов" су давале родитељима информације и едукативни материјал о значају физичке активности за стимулацију интелектуалног развоја и додира кроз масажу беба.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

20.6.2022.
КРАТКИ ПРОГРАМ "ХАЈДЕ ДА СЕ ДРУЖИМО И ДА УЧИМО О ПРИЈАТЕЉСТВУ"

Радионице у оквиру кратког програма „Хајде да се дружимо и да учимо о пријатељству“ реализоване су у оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање – „С осмехом у вртић“, у организацији Града Зрењанина и Предшколске установе уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја у периоду од 18. маја до 15. јуна 2022. године. Реализовано је осам радионица на различитим локацијама нашег града, у Карађорђевом парку, дворишту Месне заједнице „Шумица“ и порти Ваведенске цркве. Радионице "Шта значи пријатељство и ко све може бити пријатељ?", "Ко су твоји пријатељи и како си их пронашао?", "Како знаш да ти је неко пријатељ?", "Како проводиш време са пријатељима?", "Да ли се некад посвађаш са пријатељима и шта се онда деси?", "Како да се помириш са пријатељем?", "Како да будеш добар пријатељ?","Шта смо научили о пријатељству?", биле су намењене деци предшколског узраста од 3 до 6 ипо година. Циљ овог кратког програма је изграђивање компетенција детета за стицање пријатеља и за одржавање пријатељских односа, кроз развијање емоционалних вештина, вештина саморегулације и социјалних вештина. Реализатори програма били су психолози Олгица Бабић Бјелић и Наталиа Луиза Марков.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

14.6.2022.
РАДИОНИЦА "АРХЕОЛОГ НА ЈЕДАН ДАН"

Радионица „Археолог на један дан“ реализована је у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С осмехом у вртић“, у организацији Града Зрењанина и Предшколске установе уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја у понедељак 13. јуна 2022. године у Атријуму Народног музеја Зрењанин. У радионици је учествовало тридесетак малишана, узраста 3 до 6 и по година, као и неколицина родитеља, васпитача и стручних сарадника. У интересантно путовање кроз прошлост, децу је путем сталне поставке музеја повела Александра Курјак - музејски едукатор. Касније, у Атријуму музеја, мали археолози су кренули у авантуру истраживања са Милицом Малић логопедом и Иваном Стојковић педагогом. Деца су се упознала са занимањем археолога, сазнала како изгледају археолошка ископавања, истраживала и састављала скелет мамута, правила различите предмете од глине и сазнала како предмет од места проналаска доспева до музеја. Циљ радионице је био подржавање дечје радозналости и проширивање искуства, подстицање посматрања, упоређивања и експериментисања.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

4.5.2022.
Преглед деце код физијатра у склопу редовног прегледа деце за полазак у први разред основне школе

Пројекат "Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С осмехом у вртић", покренуло je Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Реализује га Град Зрењанин с партнерима, уз подршку Светске банке. Партнери на пројекту су Предшколска установа, Центар за социјални рад, Црвени крст, Дом здравља "Др Бошко Вребалов", Општа болница "Др Ђорђе Јоановић" и Удружење "Останимо будни". Пројекат има за циљ унапређење доступности, квалитета и једнакости предшколског васпитања и образовања за свако дете од рођења до 6,5 година, а нарочио за децу из осетљивих друштвених група. У оквиру 4. циља пројекта „Јачање капацитета институција и организација у ЈЛСУ за пружање услуга деци и породицама из осетљивих друштвених група“, у адаптираном и опремљеном простор у Дому здравља "Др Бошко Вребалов“, реализован је преглед деце код физијатра узраста од 5,5 до 6,5 година. Преглед деце код физијатра реализован је у периоду од 04. 04. до 29. 04. 2022. године и обухваћена су деца из групa у години пред полазак у школу са територијe града Зрењанина, као и деца из насељених места. Сарадња са институцијама нашег града пружа могућност родитељима да један од обавезних прегледа деце за полазак у школу буде доступнији и практичнији. Кроз интерсекторску сарадњу Предшколске установе Зрењанин, Дома здравља „Бошко Вребалов“ из Зрењанина и Специјалне болнице „Русанда“ из Меленаца, унапређене су услуге за децу и њихових породици у нашој локалној заједници.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 1=8

27.4.2022.
Koнкурс за упис деце за школску 2022/2023. годину

У прилогу се налази текст Koнкурса за упис деце за школску 2022/2023.годину

Прилози:

1.Конкурс за упис деце
26.4.2022.
КРАТКИ ПРОГРАМ „СПОРТОМ СЕ БАВИ, ДА БУДЕМО ЗДРАВИ“

У периоду од 30. 03. 2022. до 19. 04. 2022. године, у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С осмехом у вртић“ одржао се кратки програм „Спортом се бави, да будемо здрави“ који су реализовали васпитачи Јабланка Станојевић и Светлана Попов. Кратки програм је реализован на различитим локацијама и спортским теренима у граду, а састојао се из осам радионица. Циљ овог кратког програма био је да се деца упознају са различитим врстама спорта, да схвате колико је спорт важан за правилан развој сваког човека, да се кроз њега успостављају нова пријатељства и учи фер игри. Кратки програм је реализован у сарадњи са Џудо клубом „Пролетер“ и тренером Томиславом Кохајмом, Јога инструкторком Александром Вујиновић, Кошаркашким клубом „Петровград“ и тренерима Зораном Мајкићем и Тонијем Новаковићем, Атлетским клубом „Пролетер“ и атлетичарком Мирјаном Грујић, боксерима А. Петковић и Д. Продановић, Школицом спорта „Чигра“, Женским одбојкашким клубом „Клек“ Зрењанин и одбојкашицама Данијелом Кијац, Светланом Јевремов и Татјаном Лојовић.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

18.4.2022.
Личност године у области просвете по избору читалаца листа "Зрењанин"

Са поносом желимо истаћи да је наша помоћница директора Татјана Лојовић освојила 2. место као личност године у области просвете по избору читалаца листа "Зрењанин". "Ово признање је једна велика сатисфакција и потврда да се посвећеност и залагање исплати, а уједно је и мотивација за наставак доприноса у области унапређења квалитета предшколског васпитања и образовања у нашој установи. Захваљујем се свим читаоцима и листу "Зрењанин" на указаном поверењу", истакла је Татјана Лојовић.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4

11.4.2022.
Oбележили смо Светски дан шума и Светски дан вода

Oбележили смо Светски дан шума 21. марта и Светски дан вода 22. марта да подсетимо јавност на важност шума и воде и њену заштиту. Kроз радионице са децом и васпитачима истакли смо важност ових екосистема чије би даље уништавање довело у опасност људско здравље. Послали смо поруке одраслима да сви морамо да пазимо на шуме и воде, јер су они најважније станиште многобројног живог света и велика добробит за човечанство. Светски дан здравља обележили смо 7.априла са једним јединим циљем а то је подизањe свести о очувању здравља. Подсећамо и на неопходност хитне акције у правцу стварања одрживог друштва благостања у којем је здравље, као основно људско право доступно свима,садашњим и будућим генерацијама.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

3.12.2021.
Радионица „Весела песма нека сада крене, у вртић тада поведи и мене“

Музичка радионица под називом „Весела песма нека сада крене, у вртић тада поведи и мене“ реализована је у просторијама Месне заједнице „Вељко Влаховић“. Радионица је реализована у организацији Предшколске установе Зрењанин и Музичког забавишта „Сањалице“. Циљ радионице је био да уз игру, певање и свирање музичких инструмента, кроз јединствен и модеран приступ едукације се приближи најмлађима свет музике.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

2.12.2021.
Кратки програм „Склекове бројим, математике се не бојим“

Кратки програм „Склекове бројим, математике се не бојим“ је реализован у простору вртића „Маслачак“ и „Бубамара“, у простору ОШ „Светозар Марковић Тоза“ из Елемира и у Месној заједници „Никола Тесла“ у Зрењанину. Реализатори програма су васпитачи из Предшколске установе Зрењанин. Циљ радионица је да деца заједно са васпитачима кроз игру и активно учешће у том процесу стичу моторичко искуство и повезују га са постојећим знањима као што су просторни односи и релације, геометријски облици, величине и боје; развијање вештина сналажења у простору и положају предмета у односу на дете и независно од њега; осећање радости и задовољства због усвојених знања и вештина.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

1.11.2021.
Кратки програм „Ликовна лабораторија“

Кратки програм „Ликовна лабораторија“ је био намењен деци узраста од 6 месеци до поласка у школу. Програм је био реализован у сарадњи са Народним позориштем „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, Културни центром и Зрењанинском гимназијом. Кратки програм је реализовао педагог за ликовно васпитање. Реализовано је укупно 8 радионица. Циљ програма је да се деца кроз игру упознају са различитим цртачким и сликарским техникама и начином на који се оне користе, подстичући дечју радозналост, критичко мишљење, машту пружајући деци услове за активно учествовање у сазнајно - истраживачким активностима које су посебно наглашене у Новим основама програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Деца на тај начин постају мали истраживачи који експериментишу, развијају самопоуздање, сигурност, међусобну сарадњу и љубав према науци.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

8.10.2021.
Радионица „Оригами, то је машта од папира правиш свашта“

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С осмехом у вртић“ 5. октобра 2021. године реализована је радионица „Оригами, то је машта од папира правиш свашта“.На обострано задовољство остварена је сарадња са Основном школом „Петар Петровић Његош“ која нам је уступила простор у дворишту школе где је радионица реализована.Кроз ову радионицу деца су савладавала вештину савијања папира - оригами.Савијајући папир пратила су одређени низ корака које су им демонстрирали васпитачи,док нису добила жељени модел-животиње.Без маказа и лепка,само од папира деца су правила различите облике животиња (медведиће, лисице и сове) и украшавала их фломастерима.Савијањем папира коришћењем обе руке покрећу се моторни импулси који активирају део мозга задужен за језик и говор.На забаван начин,кроз ову активност стимулисала се тактилна, моторна и визуелна зона мозга, побољшавала координација око–рука и фина моторика.Оригами техника код деце изазвала је пријатно расположење и задовољство,што утиче на јачање самопоуздања и позитивне слике о себи.Развијала се машта,стрпљење и креативност.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

20.9.2021.
Радионица „Мало кликер,мало ја,биће сјајна забава“.

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С осмехом у вртић“ 16.9.2021. године у дворишту вртића „Дечја радост“ реализована је радионица „Мало кликер,мало ја,биће сјајна забава“.Кроз ову радионицу деци се на забаван начин пружила могућност да уђу у свет уметности. Код деце се будила машта, креативност и жеља за стварањем нових уметничких дела. Активност је такође стимулисала развој пажње, концентрације и координацију покрета око-рука.На радионици су деца у поклопцима кликере умочене у боју померала лево-десно, напред-назад... Кликери су остављали различите обојене трагове на папиру и на тај начин деца су доживљавала чар стварања и откривања.Активности у оквиру радионице „Кашиком пренеси кликер“,„Чувамо кликер да не падне“ и „Дочекај кликер и чаши“, допринеле су кооперативности, односно развијала су сарадничке односе међу децом.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7

14.9.2021.
Промотивна активност “Сви то смо ми"

Град Зрењанин је са Предшколском установом,ОСШ „9.МАЈ“ и ОШ „Петар Петровић Његош“,реализовао промотивну активност 10.септембра 2021. године под називом “Сви то смо ми". На промотивној активности су родитељи информисани о пројекту "Инклузивно предшколско васпитање и образовање-С'осмехом у вртић" као и о значају раног развоја деце и укључивања у систем предшколског васпитања и образовања. Присутним родитељима подељен је промотивно-информативни материјал са важним информацијама о уписним процедурама у Предшколску установу.Деца су имала прилику да се заједно са својим родитељима и васпитачима играју и истражују.Велико интересовање привукле су игре:„Бацање лопте у даљ“,„Надвлачење конопца,“„Скокови из обруча у обруч“ и „Скокови у џаковима“. Осмишљене су и ликовне активности где су деца могла да експериментишу бојама осликавајући и отискивајући различите тканине.За свако дете је било припремљено „скривено благо“ и поклон мајица.Осим повећања доступности и укључивања деце из осетљивих друштвених група у Предшколску установу, промотивна активност имала је још један важан циљ, а то је промовисање примера добре инклузивне праксе.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.СЛИКА 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

7.9.2021.
Промотивна активност „До–ре-ми запевајмо сада сви, фа-сол-ла у вртић хоћу и ја"

У настојању да се реализују циљеви пројекта Град Зрењанин је са Предшколском установом реализовао промотивну активност 3. септембра 2021.године на Тргу слободе под називом „До–ре-ми запевајмо сада сви, фа-сол-ла у вртић хоћу и ја",на којој су родитељи информисани о пројекту и о могућностима уписа у Предшколску установу као и о значају раног развоја деце и укључивања у систем предшколског васпитања и образовања.Деца су имала прилику да се међусобно упознају,да упознају васпитаче,вежбају,цртају играју се и уживају у истраживачким активностима. Чланови пројектног Тима су бринули о безбедности деце и непрестано их анимирали.Родитељи су показали да имају поверења у васпитаче,препустили су им да воде децу кроз активности а такође и учествовали заједно са њима.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

6.9.2021.
Адаптација и опремање простора у вртићу "Невен"

Пројекат "Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С' осмехом у вртић" је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Реализује га Град Зрењанин са партнерима, уз подршку Светске банке. Партнери на пројекту су Предшколска установа, Центар за социјални рад града Зрењанина, Црвени крст, Дом здравља "Др Бошко Вребалов", Општа болница "Др Ђорђе Јоановић" и Удружење "Останимо будни". Пројекат има за циљ унапређење доступности, квалитета и једнакости предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година, а нарочито за децу из осетљивих група.У оквиру првог циља пројекта Унапређење доступности предшколских услуга за децу из осетљивих друштвених група је адаптиран и опремљен 1 простор за реализацију програма у предшколској установи. У вртићу "Невен" у адаптираном простору је формирана 1 нова група целодневног програма за децу узраста од 6 месеци до 3 године. Вртић је опремљен најсавременијим намештајем,реквизитима и дидактичким средствима из средстава Гранта.У вртић "Невен" је уписано 24 деце.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

2.8.2021.
Кратки програм "Игралиште –пливалиште“

У настојању да се реализују циљеви пројекта,Предшколска установа је реализовала кратки програм под називом "Игралиште-пливалиште“.Маја Шујица, педагог за физичко васпитање и тренери ПК „Пролетер“ су реализовали програм на градском базену.Програм „Игралиште-пливалиште“ је остварен у сарадњи Предшколске установе са Јавном установом „Спортски објекти“,Спортским савезом града Зрењанина и Градским базеном из Зрењанина.Сарадња различитих установа,која свака на свој начин обликује спортско образовање једног места и заједнице која у њој живи,веома је важна за развијање спортске културе деце већ од најранијег узраста. Заједница је та која обликује спорт и образовање њених грађана,од најранијих узраста и на тој претпоставци заснива се програмско партнерство наших установа. Основни циљ програма је да се деца путем игре ослободе страха од воде и да се у игровном контексту подстичу различити стилови учења у новој средини.Програм је дефинисан оквирно, а конкретне игре и активности у сваком сусрету развијају се у сарадњи са родитељима и у складу са могућностима сваког детета. Током трајања програма „Игралиште -пливалиште“, деца предшколског узраста која нису укључена у званичне програме, као и деца из осетљивих група, добила су могућност да се у складу са својим интересовањима укључе у бесплатни васпитно образовни програм који за њих организују и реализују васпитно образовне и спортске установе локалне заједнице.Програм је обухватио радионице које су биле поређане по сложености и тежини,од једноставнијих и ближих дечјој спонтаности ка сложенијим.Вежбе су биле прожете духом игре,тако да су деци пружила осећај задовољства што је допринело да сам ефекат учења буде много бољи.Реализоване радионице биле су:„Шетамо и тражимо“,“Бућкамо –мућкамо“,„Моја игра као чигра“,„Обруч,лопта моћна флота“,„Пронађи кликер“,„Ко ће брже ко ће пре“,„Моја даска може свашта“ и „1,2,3 шта све у води можеш ти „.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

26.6.2021.
Кратки програм "Развојна гимнастика"

У настојању да се реализују циљеви пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С осмехом у вртић“, наша установа је реализовала кратки програм под називом "Развојна гимнастика". Маја Шујица, педагог за физичко васпитање и Анкица Јовић, медицинска сестра васпитач су заједно са васпитачима из вртића „Цврчак“ реализовали програм у дворишту вртића као и на спортским теренима које има Град Зрењанин у Новој Колонији. Радионице су реализоване са децом која похађају полудневни боравак и кратке програме. Основни циљ програма је омогућавање правилног раста и развоја детета као и превенција настанка деформитета у дечјем узрасту.Програм је обухватио радионице које су биле поређане по сложености и тежини, од једноставнијих и ближих дечјој спонтаности ка сложенијим. Такође, вежбе су биле прожете духом игре, тако да су деци пружила осећај задовољства што је допринело да сам ефекат учења буде много бољи.Реализоване су радионице: „Покретне игре“, „Игре падобраном“, „Весели прсти“, „Разиграна палица“, „Лопта доле, лопта горе, ову игру баш сви воле“, „Поглед кроз обруч“, „Срце, пумпа која живот значи“ и „Моји реквизити“.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

18.6.2021.
Кратки програм "Звук то сам ја,то смо ми"

Кратки програм "Звук то сам ја, то смо ми", реализовали су васпитачи из вртића „Маслачак“, Слађана Рајлић, Драгана Баждар и Јасмина Ружић. Сарадници у овом програму били су проф. мр Сенка Милисављевић и професор музичког забавишта "Сањалице ", Сања Поповић. Радионице су реализоване у дворишту вртића „Маслачак“, дворишту МЗ „Никола Тесла“, МЗ „Багљаш“ и Музичке школе „Јосиф Маринковић. Програм је реализован у периоду од 11. маја до 15.јуна. Током програма деца су уживала и радо учествовала. За родитеље је овај програм био једно ново искуство, кроз који су учили и забављали се заједно са децом. Звукови су свуда око нас, пријатни-непријатни, тихи- гласни. Успех овог програма је сарадња са родитељима, проф. Музичке школе и музичког забавишта ''Сањалице''. Деца су кроз игру учила, опажала, закључивала, истраживала и забављала се. Кроз овај кратки програм, прошло је око четрдесеторо деце из вртића “Маслачак”, петнаесторо деце која нису обухваћена предшколским васпитањем и образовањем и осморо родитеља.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

10.6.2021.
„Како да помогнемо деци да развију емоционалну интелигенцију“

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С осмехом у вртић“, 27.05.2021.г. реализована је трибина „Како да помогнемо деци да развију емоционалну интелигенцију“. Реализатори трибине су биле Олгица Бабић Бјелић и Наталиа Луиза Марков, психолози наше Установе. Трибина је одржана у дворишту Управне зграде Предшколске установе и присуствовало је око 35 родитеља. Како је улога родитеља најзначајнија у развоју емоционалне интелигенције код деце, идеја трибине је да се родитељима пружи подршка да оснаже и ојачају своје родитељске компетенције, са циљем да свом детету помогну да се развије у здраву и стабилну особу. Деца тешко контролишу емоције јер немају развијен осећај самоконтроле нити разумевања социјално прихватљивог понашања. Емоционална интелигенција је нешто што се развија у току целог живота, али је јако важно рано почети њено „важбање“ са децом, како би схватила какве се то промене у њима дешавају приликом реакција на разне ситуације са којима се сусрећу.Многа истраживања светских студија су изнела доказе да за успех и срећу у животу није довољан само развој ИQ и когнитивних способности, већ развој метаспособности у које спадају емоционална (ЕQ) и социјална интелигенција (СQ). Емоционална интелигенција подразумева препознавање и разумевање својих и туђих осећања, управљање емоцијама, самомотивацију и умеће одржавања међуљудских односа.Након предавачког дела трибине, родитељи су могли да поставе питања психолозима у вези са својим дилемама око васпитања деце и добију корисне савете.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

10.6.2021.
Сарадња Предшколске установе са другим институцијама и организацијама Града Зрењанина

Пројекат "Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С осмехом у вртић" , покренуло je Министарство просвете,науке и технолошког развоја Републике Србије. Реализује га Град Зрењанин с партнерима, уз подршку Светске банке. Партнери на пројекту су Предшколска установа, Центар за социјални рад, Црвени крст, Дом здравља "Др Бошко Вребалов", Општа болница "Др Ђорђе Јоановић" и Удружење "Останимо будни". Пројекат има за циљ унапређење доступности, квалитета и једнакости предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година, а нарочио за децу из осетљивих група. У оквиру 4. циља пројекта „Јачање капацитета институција и организација у ЈЛСУ за пружање услуга деци и породицама из осетљивих друштвених група“, адаптиран је и опремљен простор у Дому здравља "Др Бошко Вребалов" у Зрењанину. Простор је намењен за преглед деце (узраста од 5.5 до 6.5 година) код физијатра, како из града Зрењанина тако и из свих насељених места, а у склопу редовног прегледа деце за полазак у први разред основне школе. Сарадња са институцијама нашег града пружа могућност родитељима да један од обавезних прегледа деце за полазак у школу, буде доступнији и практичнији. Кроз интерсекторску сарадњу Предшколске установе Зрењанин, Дома здравља „Бошко Вребалов“ из Зрењанина и Специјалне болнице „Русанда“ из Меленаца, унапређене су услуге за децу и њихових породица, у нашој локалној заједници.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

2.6.2021.
„Хајде да размишљамо, замишљамо, смишљамо..."

У оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање, 25.05.2021. г. одржана је радионица „Хајде да размишљамо, замишљамо,смишљамо...".Радионицу су водили психолози предшколске установе Олгица Бабић–Бјелић и Наталиа Луиза Марков.У раду је учествовало 15-оро деце узраста од 4,5 до 6,5 година и васпитачи Милка Дупало и Наташа Војин. Место одржавања радионице је било двориште вртића „Чика Јова Змај“.Деца су,као научници,посматрали,класификовали мерили,упоређивали предмете које су нашли у дворишту.На мапама које је свако дете имало,бележили су шта виде,колико чега има,одушевљавали су се мравима у старом пању.Мраве и травке су проучавали користећи лупу.Истраживали су да ли шлољке, кликери,плодови кестена,кључеви,листови дрвећа различитих величина и облика пливају или тону...Размишљали су о томе зашто четкица за сликање плива кад је на листу дрвета,а тоне ако није на листу.Износили су претпоставке о томе откуд шкољке у дворишту, процењивали колико лепка треба нанети на картон, колико на тањи папир... Договарали су се око тога за шта ће употребити предмете које су нашли. Смишљали су и замишљали шта ће направити од њих,како ће их искористити да направе место за опуштање, игру... Деца су била у прилици да планирају и бирају - како ће да раде и шта,да се договарају,да говоре пред групом о томе шта су запазили и шта мисле о нечему.Свако дете имало је прилику да се искаже,представи,да запази нешто што је баш њему привукло пажњу,да смисли начин како да у сарадњи са другима направи играчку или место за одмор и игру,како да нешто употреби.Деца су искрено уживала истражујући двориште,али и гледајући другим очима на дрвеће,цвеће,траву,маховину,мраве које до тада нису тако пажљиво загледали.Као успомена на нашу истраживачку авантруру у дворишту остале су направљене кућица за птице,огрлице од шкољки,телефони од стиропора,мапе дворишта у које су деца уцртала све што су видела у дворишту.Направљен је и један брод који је после претворен у аутомобил,јер његови творци нису желели да у води спадне боја са брода.Остало је и много идеја за нове истраживачке авантуре, зато хајде да и даље размишљамо, замишљамо, смишљамо...

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

31.5.2021.
Хоризонтална размена између градова и општина који очествују у пројекту

Делегација Општине Оџаци, предвођена заменицом председника општинe Дејаном Салај и директорком Предшколске установе „Полетарац“ из Оџака Јеленом Селак, посетила је наш град. Разлог посете је хоризонтална размена предшколских установа и локалних самоуправа, са циљем да се успостави и унапреди сарадња два града. О пројекту „Инклузивно предшколско васпитање и образовање- С осмехом у вртић“, говорила је Татјана Лојовић, помоћник директора Предшколске установе из Зрењанина. Након састанка у Градској кући, гости Општине Оџаци, посетили су вртић „Маслачак“.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

27.5.2021.
ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈА „ИНТЕРСЕКТОРСКА САРАДЊА У ИНТЕРЕСУ СВЕ ДЕЦЕ“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је организовало онлајн Конференцију „Интерсекторска сарадња у интересу све деце“.Kонернција је организована у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, који Министарсво спроводи уз подршку светске банке.На конференцији су представљени примери добре праксе од стране представника локалних самоуправа који су добили финансијску подршку кроз програм грантова који подразумева пружање подршке деци и породицама из друштвено осетљивих група кроз сарадњу на локалном нивоу. Главни циљ овог пројекта јесте повећање доступности, квалитета и праведности предшколског васпитања и образовања. Остварене резултате у оквиру програма грантова представиле су локалне самоуправе Зрењанина, Шапца, Лесковца, Мерошине и Оџака.На онлајн конференцији је Координатор Тима за израду и имплементацију пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање-С осмехом у вртић" града Зрењанина и помоћник директора Предшколске установе Татјана Лојовић представила пример добре праксе презентацијом "Софтвер за мапирање потреба за предшколско васпитање и образовање – намена и резултати".О резултатима и даљим плановима испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја говориле су државна секретарка Анамарија Вичек и Гордана Косановић, саветник при кабинету министра.Конференцију можете погледати на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на следећем линку https://ecec.mpn.gov.rs/?p=3947 .

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2

10.5.2021.
"Предшколска онлајн заједница учења-учимо и мењамо праксу"

Предшколска установа Зрењанин учествује у пројекту „ Предшколска онлајн заједница учења-учимо и мењамо праксу“. У оквиру пројекта као подршку раду предшколске установе са породицама на даљину,ЦИП-Центар за интерактивну педагогију уз подршку УНИЦЕФ-a, у сарадњи са Министарством просвете,науке и технолошког развоја креирао је три брошуре за породице. Брошуре садрже кратке и једноставне теоријске уводе о темама којима се баве, идеје за родитеље и предлоге заједничких активности са децом. Подршка је потребна свим породицама. Брошуре су намењене свим родитељима без обзира да ли су деца укључена у неки облик васпитно-образовног рада,важно нам је да чујемо њихово мишљење, у којој мери су им теме занимљиве и садржаји корисни,да ли су и шта примењивали од понуђених идеја.Родитељи имају могућност да искажу потребе о другим темама о којима желе више да сазнају путем анкета које се налазе у прилогу.

Прилози:

1.Добробит деце предшколског узраста


2.Добробит деце предшколског узраста - линкови

3.Социјално-емоционално учење деце предшколског узраста


4.Социјално-емоционално учење деце предшколског узраста - линкови

5.Васпитање пружањем подршке и успостављањем правила


6.Васпитање пружањем подршке и успостављањем правила - линкови
26.4.2021.
Koнкурс за упис деце за школску 2021/2022. годину

У прилогу се налази текст Koнкурса за упис деце за школску 2021/2022. годину

Прилози:

1.Текст конкурса за упис деце
9.3.2021.
Прва хоризонтална онлине размена

Предшколска установа Зрењанин је учествовала у хоризонталној онлине размени коју је реализовала Предшколска установа "Чукарица" из Београда 03.03.2021.године. Хоризонталној размени је присуствовало укупно 30 васпитача, медицинских сестара васпитача, медицинских сестара за превентивно здравствену заштиту, стручних сарадника, сарадника, помоћник директора Предшколске установе Зрењанин и директори Предшколске установе "Чукарица" из Београда и Предшколске установе "Полетарац" из Оџака. Тема хоризонталне размене је била "Учешће породицe у креирању кратких програма–искуства из Предшколске установе "Чукарица".

Прилози:

1.Онлине хоризонтална размена

1.2.2021.
Радионица "Зима, зима, нека радост донесе свима"

У настојању да се реализују циљеви пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С' осмехом у вртић" , Предшколска установа је реализовала радионицу за децу под називом “Зима, зима, нека радост донесе свима ", Циљ радионице је биоусавршавање природних облика кретања,стицање сензорних искустава и усвајање основних правила понашања.Зимски ваздух је изванредно средство за јачање дечјег организма,он повећава отпорност и самим тим штити од различитих ифекција.Играма на снегу деца стичу различите вештине и знања.Игре снегом као и прављење различитих грађевина од снега, захтевају сталну активност.Деца се стално крећу,што поспешује њихову циркулацију и функцију органа.Деца су на радионици имала прилику да заједно са васпитачима путем полигона истражују и вежбају одређене задатке:„Полигон санкама“,„Снежни тобоган“,„Пронађи животињу у снегу“ „Шарени снег“,„Ледени колачи“, „Мали Снешко“...За свако дете које је стигло до циља било је припремљено „скривено благо“. Деца су имала прилику да вежбају,цртају,играју и уживају у истраживачким активностима.Стручни сарадници Ивана Стојковић,педагог и Маја Шујица,педагог за физичко васпитање су заједно са васпитачима Јасмином Ружић и Слађаном Рајлић реализовали радионицу у дворишту вртића „Маслачак“.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

28.12.2020.
АМБАСАДОРИ ПРОЈЕКТА ИНКЛУЗИВНОГ ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА

У протеклом периоду више од 150 представника локалних самоуправа из различитих институција се пријавило на Обуку за односе с јавношћу коју реализује Министарство науке, просвете и технолошког развоја. Полазници су имали приступ видео и текстуалним материјалима уз помоћ којих су имали могућност да стекну додатна знања и добију значајне информације о Пројекту и о темама као што су - односи с јавношћу, јавни наступ, гостовање у радио и ТВ емисијама, наступање и промоција активности путем друштвених мрежа и других канала комуникације и писање саопштења за медије. Актуелности у вези са пројектима на локалном нивоу промовисане су на званичним сајтовима предшколских установа, општина/градова, центара за социјални рад, порталима локалних медија као и друштвеним мрежама. Неки текстови и приче су објављени и на ЕЦЕЦ званичном сајту и осталим друштвеним мрежама Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања. У складу са усвојеним планом, имена представника из својих локалних самоуправа - Амбасадори Пројекта - објављена су на страници сајта Пројекта https://ecec.mpn.gov.rs/?page_id=3620.

Прилози:

1.Aмбасадори Пројекта


2.Маја Шујица и Татјана Лојовић

26.11.2020.
Адаптација и опремање простора у вртићима "Звездица" и "Звончица"

Пројекат "Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С' осмехом у вртић" је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Реализује га Град Зрењанин са партнерима, уз подршку Светске банке. Партнери на пројекту су Предшколска установа, Центар за социјални рад града Зрењанина, Црвени крст, Дом здравља "Др Бошко Вребалов", Општа болница "Др Ђорђе Јоановић" и Удружење "Останимо будни". Пројекат има за циљ унапређење доступности, квалитета и једнакости предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година, а нарочито за децу из осетљивих група. У оквиру првог циља пројекта Унапређење доступности предшколских услуга за децу из осетљивих друштвених група су адаптирана и опремљена 2 простора за реализацију програма у предшколској установи. У вртићима "Звончица" и "Звездица" у адаптираним просторима су формиране 2 нове групе целодневног програма за децу узраста од 6 месеци до 3 године. Вртићи су адаптирани и опремљени најсавременијим намештајем, реквизитима и дидактичким средствима из средстава Гранта. У вртић "Звончица" је уписано 16 деце, а у вртић "Звездица" 14 деце. На овај начин је повећан обухват деце узраста од 6 месеци до 3 године, а посебно деце из осетљивих друштвених група.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

24.11.2020.
Сарадња Предшколске установе са другим институцијама и организацијама Града Зрењанина

Град Зрењанин је на списку локалних самоуправа које су добиле грантове и која је у претходном периоду реализовала велики број активности у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Пројекат "Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С' осмехом у вртић" је покренуло Министарство просвете,науке и технолошког развоја Републике Србије.Реализује га Град Зрењанин с партнерима,уз подршку Светске банке.Партнери на пројекту су Предшколска установа,Центар за социјални рад,Црвени крст,Дом здравља "Др Бошко Вребалов",Општа болница "Др Ђорђе Јоановић" и Удружење "Останимо будни".Пројекат има за циљ унапређење доступности, квалитета и једнакости предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година,а нарочио за децу из осетљивих група. У оквиру 4. циља Јачање капацитета институција и организација у ЈЛСУ за пружање услуга деци и породицама из осетљивих друштвених група,адаптиран је и опремљен простор у Дому здравља "Др Бошко Вребалов" у Зрењанину.Простор је намењен за реализацију прегледа деце код физијатра узраста 5.5 до 6.5 година из града Зрењанина као и из свих насељених места а у склопу редовног прегледа деце за полазак у први разред основне школе.У простору који је адаптиран, реализоваће се и у наредном периоду прегледи деце из града Зрењанина као и из околних места.Сарадња са институцијама нашег Града пружила је могућност родитељима да један од обавезних прегледа деце за полазак у школу буде доступнији и практичнији.

Прилози:

1.Slika 1


2.Slika 2


3.Slika 3

6.10.2020.
Кратки програм "Разгледница мога града"

Кратки програм је био намењен деци узраста од 6 месеци до поласка у школу, која до сада нису била укључена у васпитно-образовни процес као и за децу која су укључена у систем предшколског васпитања и образовања.У програму „Разгледница мога града” учествовало је 6 деце која до сада нису била укључена у систем предшколског васпитања и образовања и 1 родитељ,а учествовало је и 104 деце која су обухваћена системом предшколског васпитања и образовања.Програм је реализован кроз 9 радионица "Прича о мостовима","Правимо мост","Замак виђен очима детета", "Радионица Каштел Ечка","Сликам део мога града","Карађорђев парк-обилазак културних споменика","Сензорне фолије", "Посета градоначелнику" и Градској кући" и "Свака слика једно име".На радионицама деца су могла да се упознају са градом у којем живимо,његовим културним,историјским и другим вредностима.Деца су учила о човеку као друштвеном бићу који ради,који се дружи,који ствара,који учи,који има своје обавезе и одговорности,који воли и који се брине за свој град.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

6.10.2020.
Кратки програм "Паркић као вртић"

Кратки програм је био намењен деци узраста од 6 месеци до поласка у школу, која до сада нису била укључена у васпитно-образовни процес као и за децу која су укључена у систем предшколског васпитања и образовања.У програму „Паркић као вртић” учествовало је 7 деце која до сада нису била укључена у систем предшколског васпитања и образовања и 1 родитељ,а учествовало је и 65 деце која су обухваћена системом предшколског васпитања и образовања.Програм је реализован кроз 8 радионица:"Ослушкујемо природу","Слика од природних материјала","Инсектаријум","Трагови природе","Хватачи сунца","Моје дрво", "Доживљај парка" и "Сликам-стварам".Како је природа одлично место за истраживање и учење,на радионицама су деца имала прилику да упознају природу,да слушају о здравом начин живота као и да стекну позитиван став према животној средини.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

15.9.2020.
Радионица „Са татом за маму“

Радионица „Са татом за маму“ одржана је 10.09.2020.године у вртићу „Звездица“. Избором активности и слободном дечијом маштом на радионици,дошло је до изражаја дечије стваралаштво.Свако дете је са татом направило поклон за за маму.На радионици је било присутно 18 деце,18 очева и 1 мама.Циљ радионице је био развијање емпатије,богаћење социо-емоционалних искустава у породичним и пријатељским односима.Радионицу су реализовали васпитачи из Предшколске установе.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7

7.9.2020.
Промотивна активност "За наша лица драга, спремили смо мапу блага"

Град Зрењанин је са Предшколском установом и Црвеним крстом,реализовао промотивну активност под називом “За наша лица драга,спремили смо мапу блага! ",на којој су родитељи информисани о пројекту,као и о значају раног развоја деце и укључивања у систем предшколског васпитања и образовања. Активност је реализована у Градској башти.Било је присутно 12 деце јасленог узраста у пратњи родитеља. Деца су имала прилику да заједно са медицинским сестрама васпитачима,васпитачима и својим родитељима истражују,уз помоћ мапе која их је усмеравала на предстојеће задатке:„Оптрчи круг око фонтане“,„Отисни прст“,„Нацртај нешто из парка“,„Набаци обруч на сталак“,„Вијугаво трчање“, „Убери три листа и донеси до циља“.... За свако дете које је стигло до циља било је припремљено „скривено благо“.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

31.8.2020.
Промотивна активност "Спортисти те зову, научи вештину нову"

Град Зрењанин је са Предшколском установом,Црвеним крстом,Савезом за школски спорт Града Зрењанина,Јавном установом "Спортски објекти" и Спортским савезом града Зрењанина,реализовао промотивну активност под називом "Спортисти те зову,научи вештину нову ",на којој су родитељи информисни о пројекту као и о значају раног развоја деце и укључивања у систем предшколског васпитања и образовања. Промотивна активност је реализована 27.08.2020.године испред Дома борилачких спортова "Партизан".Спортски центар располаже великим и функционалним двориштем које је било безбедно за децу. На активности је било присутно 17 деце у пратњи родитеља. Осмишљени полигони спретности били су прилагођени деци.Ликовни центар био је опремљен темперама где су деца у сарадњи са васпитачима могли да експериментишу и мешају боје и да оставе отиске својих шака и стопала на хамер папиру.Дидактичко средство „Вежбалица“, омогућила је деци да кроз игру осете различите материјале и задовоље основну интелектуалну и моторну радозналост.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

27.4.2020.
Koнкурс за упис деце за школску 2020/2021. годину

У прилогу се налази текст Koнкурса за упис деце за школску 2020/2021. годину

Прилози:

1.Конкурс за упис деце
12.3.2020.
Радионица "Мало ја,мало ти,хајде да сликамо сви!"

У оквиру пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање-С осмехом у вртић" реализована је радионица "Мало ја,мало ти,хајде да сликамо сви!" 26.02.2020.године у просторијама МЗ "Доситеј Обрадовић" у Зрењанину.Сопственим избором боја и слободном дечијом маштом на радионици, дошла је до изражаја слобода њиховог размишљања.Свако дете је себи бирало пара у сликању тако да су остварена и нова пријатељства.Игра веселих боја и осмеси на сваком раду још једном су показале тај диван,безбрижни дечији свет,свет ведрине,љубави и среће.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

13.1.2020.
Семинар "Прилика за свако дете - развијање различитих програма предшколског васпитања и образовање"

У оквиру пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С осмехом у вртић" је 25.12.2019. године у Предшколској установи реализован семинар под називом "Прилика за свако дете - развијање различитих програма предшколског васпитања и образовање". Семинар је реализовао Центар за интерактивну педагогију, Београд.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

15.12.2019.
Хоризонтална размена између градова и општина који очествују у пројекту

У зрењанинској Градској кући одржана је хоризонтална размена између представника Града Зрењанина и представника Града Крушевца и Општине Варварин. У склопу радне посете Зрењанину,гошће из Крушевца и Варварина посетиле су Центар за социјални рад града Зрењанина,упознале се са радом и активностима Одељења за друштвене делатности града Зрењанина,Дома здравља "Др Бошко Вребалов",а уприличена је и посета једном од објеката предшколске установе,вртићу "Маслачак".У градској кући је Координатор Пројекта презентовала софтверску подршку "Евиденција података о деци предшколског узраста уз подршку стратешком планирању васпитно-образовних капацитета",коју је креирао Т.Ф."Михајло Пупин" из Зрењанина,а приликом чије израде су Предшколска установа и Центар за интерактивну педагогију били стручни консултанти.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4

5.12.2019.
Радионица "У нечему смо слични,по нечему различити-и то je баш лепо"

Радионица под називом "У нечему смо слични,по нечему различити-и то je баш лепо" одржана је 26.11.2019.године у просторијама Црвеног крста града Зрењанина.Реализовали су је стручни сарадници Црвеног крста и васпитачи Предшколске установе. Циљ радионице је био уочавање,препознавање и прихватање разлика и сличности међу децом,развијање позитивне осетљивости за различитости и развијање свести о постојању личног и културолошког идентитета сваког детета.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4

14.11.2019.
Јавни позив Града Зрењанина и Предшколске установе Зрењанин за упис деце после подне и викендомПрилози:

1.Јавни позив за упис
1.11.2019.
Трибина "И тата је важан"

Трибина "И тата је важан" је реализована у оквиру пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање-С осмехом у вртић" 30.10.2019. године у вртићу "Бамби".Циљ трибине је био освешћивање значаја улоге оца и усклађивања улоге мајке и оца у квалитетном родитељству. Психолози предшкосле установе су на трибини говорили о улози оца у савременој породици, виђеној очима детета,о историјском приказу улоге оца кроз време и у различитим културама,о значају усклађивања улоге оца и улоге мајке у квалитетном родитељству,о улози оца у развоју ћерке и у развоју сина,о деци и разводу брака...Били су присутни родитељи деце која до сада нису похађала програме предшколске установе, али и родитељи деце која су уписана у предшколску установу.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 3


3.Слика 4


4.Слика 5

1.11.2019.
Радионица "ЛОГОПЕД-И-ЈА"

Радионица "ЛОГОПЕД–И–ЈА" у оквиру пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање-С осмехом у вртић" је реализована 30.10.2019. године у вртићу "Бамби". На њој су присуствовала деца узраста до 6,5 година која нису укључена у васпитно–образовни систем. Циљ радионице је био да се кроз игру, на деци занимљив начин стимулише говорно- језички развој и развој фине моторике шаке, као и да се кроз различите активности родитељима и деци приближи рад са логопедом у вртићу.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

1.11.2019.
Радионица "Дугу продужи и са нама се дружи"

У оквиру пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање-С осмехом у вртић" реализована је радионица "Дугу продужи и са нама се дружи" 29.10.2019.године у просторијама МЗ "Соња Маринковић" и МЗ "Вељко Влаховић" у Зрењанину. Радионица је конципирана тако да деци пружа откривање света уметности кроз манипулацију сликарским материјалом и богаћење креативности,маште и имагинације кроз ликовну технику "Монотипиа"- отисак. Kроз игру деца су стварала нове облике и кроз сопствени доживљај богатила своје искуство.Спонтана дечја игра и песма "обојила" су лица осмехом све присутне.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

7.10.2019.
Прва промотивна активност - С осмехом у вртић

Прва активност која је реализована у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ је промотивна активност под називом "Руку нам пружи, са нама се дружи !" у играоници "Чаролија" у среду, 02.10.2019. године, за децу узраста од 6 месеци до 6,5 година. Сврха промотивне активности је била да сe родитељи информишу о различитим облицима и програмима васпитно-образовног рада у Предшколској установи који ће бити организован за децу која до сада нису била укључена у вртић и да се информишу о пројекту

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

24.9.2019.
Граду Зрењанину уручен грант за унапређење предшколског васпитања и образовања

На Конференцији „Велики људи од малих ногу“ која је одржана у Београду представљен је пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“.Пројекат је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије уз подршку Светске банке. Циљ пројекта је унапређење доступности, квалитета и услова ПВО за сву децу од рођења до 6,5 година, а нарочито за децу из друштвено осетљивих група.Добити од оваквог пројекта имају сва деца предшколског узраста и њихове породице,предшколске установе,локалне заједнице и институције државне управе у чијој надлежности је ПВО.Уговор о гранту испред Града Зрењанина је потписала начелница Градске управе Јасмина Малинић.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3

15.4.2019.
Koнкурс за упис деце за школску 2019/2020. годину

У прилогу се налази текст Koнкурса за упис деце за школску 2019/2020. годину

Прилози:

1.Конкурс за упис деце

2.Документа потребна за упис детета
14.11.2018.
ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА ЗРЕЊАНИН НА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА И НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА

На основу одлуке Министра просвете, науке и технолошког развоја, Сектора за предшколско и основно образовање и васпитање, Предшколска установа Зрењанин је 27. октобра 2018. учествовала на Сајму образовања и наставних средстава у Београду. Наша установа је путем презентације и видео записа представила резултате, кључне тачке учења, изазове и одрживост пројекта “Вртићи без граница 3”. Представљене су три целине - промене које су се догодиле на нивоу установе, промене на нивоу компетенција запослених и промене на нивоу деце и породица.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

1.10.2018.
ЗАВРШНИ СКУП ПРОЈЕКТА "ВРТИЋИ БЕЗ ГРАНИЦА 3"

Завршни скуп пројекта “Вртићи без граница 3 - Подршка унапређивању система друштвене бриге о деци и предшколског васпитања и образовања на локалном нивоу“ одржан је 18. септембра 2018. године у Београду. Током скупа представљени су кључни резултати и ресурси развијени током пројекта. Такође, учесници - међу којима су били представници бројних предшколских установа из Србије, партнери и сарадници током све три фазе пројекта "Вртића без граница" - имали су прилику да се упознају са искуствима предшколских установа из Београда (општине Вождовац и Чукарица) и Зрењанина и да дискутују о примерима из праксе и будућим корацима.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7

28.9.2018.
"Квалитет различитих програма предшколског васпитања и образовања".

Радионица за унапређивање дигиталних компетенција васпитача је реализована 25.10.2018. године у Београду. На радионици се васпитачима и стручним сарадницима из три предшколске установе у Београду (Чукарица и Вождовац) и Зрењанину представљен је нови онлајн курс ЦИП- Центра за интерактивну педагогију "Квалитет различитих програма предшколског васпитања и образовања". Водитељке радионице су биле Весна Златаровић и Александра Калезић Вигњевић.

Прилози:

1.Слика 1

26.9.2018.
Софтвер за прикупљање и управљање подацима о деци на локалном нивоу

Састанак поводом представљања и пилотирања Софтвера за прикупљање и управљање подацима о деци на локалном нивоу је одржан 14.09.2018. године у Градској општини Чукарица у Београду, а у оквиру пројекта "Вртићи без граница 3". Састанаку су присуствовали поред представника предшколских установа и представници локалних самоуправа, одељења за друштвене делатности, домова здравља и центара за социјални рад из градова : Зрењанин, Шабац, Лозница, Мали Зворник и Београд ( Општина Чукарица и Општина Вождовац). Софтвер су представиле доц. др. Љубица Кази са Техничког факултета "Михајло Пупун" из Зрењанина и помоћник директора Предшколске установе из Зрењанина.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3

12.7.2018.
ПРОМОЦИЈА СОФТВЕРА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА "ВРТИЋИ БЕЗ ГРАНИЦА 3"

У просторијама УНИЦЕФ-а у Београду, 06.07.2018. одржана је промоција web апликације за евиденцију података о деци предшколског узраста, коју је креирао Технички факултет "Михајло Пупин" из Зрењанина а која пружа подршку стратешком планирању васпитно-образовних капацитета предшколских установа.У реализацији софтвера су учествовали представници факултета доц. др Љубица Кази (дизајн и програмирање),проф. др Дијана Каруовић (дизајн и тестирање) и проф. др Драгица Радосав (дизајн и тестирање), а стручни консултатнти су били Александра Калезић-Вигњевић и Олга Лакићевић из ЦИП-а, Београд,као и Татјана Лојовић,помоћник директора Предшколске установе.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3

12.7.2018.
Пројекат "Унапређивање квалитета предшколског васпитања и образовања кроз унапређивање механизама за вредновање предшколских установа и развој система подршке"

Министарство просвете, науке и технолошког развоја заједно са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања је реализовао овај пројекат уз подршку УНИЦЕФ-а.Реализација пројекта је подразумевала различите облике подршке коју су запосленима - члановима Тима за самовредновање пружале просветна саветница Светлана Кочиш и спољни сарадник,Дијана Брусин.Завршни скуп поводом затварања пројекта је одржан у Београду, 05.07.2018. Саветнички пар из Школске управе и помоћник директора наше установе Татјана Лојовић су представили најважније аспекте заједничког рада и резултате сарадње.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2

12.7.2018.
Други округли сто "Хотел Парк"

Други округли сто "Управљање системом предшколског васпитања и образовања" је реализован у Београду 04.07.2018.г. Учесници округлог стола су имали прилике да чују више о "Анализи прегледа уређења,понуде и квалитета услуга предшколског васпитања и образовања на локалном нивоу у земљама централне и источне Европе и Заједници независних држава"(Јан ван Равенс,Јејл универзитет),као и о "Анализи усклађености локалних прописа и политика са стратешким политикама и прописима на националном нивоу"(Драгана Коруга,ЦИП и Јелена Марковић чланица Јејл тима на изради студије).

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3

4.7.2018.
Хоризонтална размена у Зрењанину

У предшколској установи Зрењанин 27.06.2018. године реализована је хоризонтална размена у оквиру пројекта "Вртићи без граница 3", између три предшколске установе у Београду ("Чукарица" и "Чика Јова Змај") и Зрењанину. Поред заједничког анализирања и рада на реализованим и актуелним кратким програмима, учесници су имали прилику и да прођу кроз кратку радионицу о плесу и покрету као средствима којима се код деце оснажује креативни развој и изражавање као и развој појма о себи и односима са другима.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

12.6.2018.
Менторски састанак

У оквиру пројекта "Вртићи без граница 3", 07.06.2018. године је реализован менторски састанак у Предшколској установи Зрењанин. Менторски састанак су водиле Александра Вигњевић – Калезић и Олга Лакићевић из ЦИП- Центра за интерактивну педагогију. Теме за разговор су се односиле на креирање подстицајне средине, планирање усмерено на дете и дечији портфолио у функцији учења и развоја. Учесници су се са великом пажњом посветили раду, коментарисали, износили дилеме и правили рефлексију на своја досадашња искуства.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3

6.6.2018.
Хоризонтална размена у Београду

Хоризонтална размена „Повећање праведности предшколског васпитања и образовања креирањем различитих програма“ у организацији Предшколске установе „Чукарица“ ,Удружења стручних сарадника и сарадника предшколских установа Србије и ЦИП - Центра за интерактивну педагогију организована је 30.05.2018. у вртићу „Сањалица“ ПУ „Чукарица“. Сусрету је присуствовало преко 60 васпитача и стручних сарадника предшколских установа у Београду (општине: Гроцка, Стари град, Врачар, Савски венац, Звездара, Раковица, Нови Београд, Чукарица, Вождовац) и предшколских установа из Шабца, Лознице, Крупња, Малог Зворника, Жагубице, Чачка, Зрењанина, Оџака, Коцељева, Владимираца и Великог Градишта

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3

5.6.2018.
РАЗГЛЕДНИЦА МОГА ГРАДА"

Седми кратки програм Предшколска установа је реализовала у различитим институцијама нашег града. Програм су реализовали васпитач из вртића "Сунчица", сарадник за екологију и заштиту животне средине, педагог за ликовно васпитање и логопед . У овом програму су учествовала деца из вртића "Сунчица".Покретач програма била је идеја да упознамо наш град. Кренули смо у авантуру, учили, истраживали , упознавали и прикупљали нове идеје. Видели смо наш град из другог угла , и град је видео нас. Стекли смо другачији поглед на простор који нас окружује , сваки кутак нашег града претварали смо у простор за учење. Своје виђење града пренели смо на папир и направили разгледницу испуњену, исказима и нашим корацима ка знању. Учили смо да питамо и тражимо одговоре, креирали смо разгледницу према дечијим интересовањима за средину у којој живе.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

5.6.2018.
"ПАРКИЋ КАО ВРТИЋ"

Шести кратки програм ,Предшколска установа је реализовала у парковима нашега града. Програм je реализовао васпитач из вртића "Полетарац", сарадник за екологију и заштиту животне средине, логопед и педагог за ликовно васпитање. Програм је усмерен на подстицање и подршку развоју деце узраста од 3 до 5 година кроз делање, односе и добробит деце. Акценат је стављен на природно окружење и узајамну повезаност односа које дете гради у окружењу, активностима које остварује учењем кроз истраживање у природном окружењу у контакту са другом децом и одраслима . У овом програму је учествовало 13 деце и 5 родитеља из вртића "Полетарац" и 45 деце и 25 родитеља која раније нису била укључена у квалитетне васпитно-образовне програме. Укључена су деца из насељених места Тараш и Ечка.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8

31.5.2018.
"ЗВУК ТО САМ ЈА, ТО СМО МИ"

Пети кратки програм ,Предшколска установа је реализовала у сарадњи са Музичком школом "Јосиф Маринковић". Програм су реализовали васпитачи из вртића "Маслачак". У програму су учествовала деца из вртића "Маслачак" и 9 деце која до тада нису похађала вртић. Циљ радионица је да деца овладају различитим могућностима изражавања себе кроз покрет,звук, ритам, музику, коришћењем сопственог тела, да кроз стваралачко изражавање и истраживање, свог тела, својих емоција и мисли музичким средствима, комуницирају путем звукова и гласова разних врста, интезитета и боје, као и спонтано музичко стваралаштво уз разне технике музичког израза путем инструмената (Орфов инструментаријум), плесањем уз музику, музичких игара и подстицање слуха.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7

7.5.2018.
Koнкурс за упис деце за школску 2018/2019. годину

У прилогу се налази текст Koнкурса за упис деце за школску 2018/2019. годину

Прилози:

1.Конкурс за упис деце
9.3.2018.
"МУЗИКА И ПОКРЕТ"

Четврти кратки програм под називом "Музика и покрет", Предшколска установа је реализовала у Културном центру Зрењанина. Програм су реализовали васпитачи, оперативни тренер плеса и педагог за физичко васпитање. Програм је био намењен деци узраста од 3-5,5 година, која до сада нису била укључена у васпитно-образовни процес као и за децу која су укључена у четворочасовни програм “Вртића без граница 3”. У програму учествовало је 25 деце и 8 родитеља. На плесним радионицама деца су кроз покрет и коришћењем различитих реквизита, истраживала своје кретање у простору, који је за поменуте радионице био посебно осмишљен.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

9.2.2018.
БИБОТ РОБОТ - дидактичко средство новог доба

Кроз заједничку активност пројеката “Школице живота – заједно за детињство” и “Вртићи без граница 3”, организована је обука "Бибот робот - дидактичко средство новог доба" 05.фебруара 2018. у вртићу "Сањалица" ПУ Чукарица. Учесници из предшколских установа Полетарац (Оџаци), Наша радост (Крупањ), Зрењанин, Чика Јова Змај и Чукарица (Београд) окупиле су се да заједничким снагама искусе значај и предности коришћења бее-бот апарата као и информационих технологија у едукативном процесу и раду са децом.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4

10.1.2018.
"МИ КАО УМЕТНИЦИ"

Трећи кратак програм у оквиру пројекта "Вртићи без граница 3" је реализован у вртићу "Маслачак" под називом "Ми као уметници". Реализовали су га професор ликовног васпитања са Високе школе струковних студија за образовање васпитача из Новог Сада, педагог за ликовно васпитање и 2 васпитача.Програм је био намењен деци узраста од 3-5,5 година која до сада нису била укључена у васпитно-образовни процес,али и за децу која су укључена у четворочасовни програм ВБГ3.У програму „Ми као уметници“ је учествовало 24 деце и 6 родитеља.На уметничким радионицама деца су се кроз коришћење различитих техника и материјала упознавала са ликовном уметношћу. Укључени су били и родитељи и стварана је креативна и подстицајна средина за учење и стварање уметничког изражавања.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

24.11.2017.
ОБУКА "Планирање и програмирање различитих програма"

Обука "Планирање и програмирање различитих програма" за пројектне тимове у "Вртићима без граница 3" је одржана у Крупњу. Кроз дводневни заједнички рад и узајмну подршку тимови пројекта су се оснажили у разумевању и развијању даље реализације квалитетних различитих програма.Водитељке семинара су биле Александра Вигњевић Калезић и Драгана Коруга.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4

24.11.2017.
Једнодневна посета ВБГ3 тимова у ПУ Лозница

Тимови предшколсих установа из треће фазе пројекта "Вртићи без граница" упознали су се са праксом и добрим решењима полудневних програма кроз хоризонталну размену и посету вртићима ПУ "Лозница" из ВБГ2 фазе који реализују диверсификоване програме. Тимови предшколских установа из ВБГ3 (ПУ "Чукарица", ПУ "Чика Јова Змај" Вождовац и ПУ "Зрењанин") су били у обиласку вртића: "Звончић" у Лешници,"Јадранче" у Јадранској Лешници и "Звочица" у Козјаку, а потом и у вртићу "Бамби" у Лозници.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

25.10.2017.
"ПОГЛЕД КРОЗ БИБЛИОТЕЧКИ ДВОГЛЕД"

Други кратак програм у оквиру пројекта "Вртићи без граница 3" је реализован на Дечјем одељењу Градске библиотеке "Жарко Зрењанин" под називом "Поглед кроз библиотечки двоглед".Деца из вртића "Маслачак", "Сунчица" и "Полетарац" која су обухваћена овим пројектом, посећивала су библиотеку у току септембра месеца,два пута недељно и учествовала у двочасовним радионицама које су реализовали библиотекари и 3 васпитача. Одржане су радионице:"Лет, лет бубамаро-упознајмо библиотеку", "Три прасета"-папирно позориште, "Жабице-искакалице","Животиње- наши другари,само мало другачији","Упознај људско тело","О слону и бонтону" и "Црвенкапа" у извођењу драмске секције Клуба за стара и одрасла лица при Геронтолошком центру.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5

5.10.2017.
ПРВИ ОКРУГЛИ СТО Хотел "Зира"

„Изазови инклузије у ПВО – праведност, обухват, подршка“ одржан је у оквиру пројекта “Вртићи без граница 3, у партнерској сарадњи УНИЦЕФа, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и ЦИП – Центра за интерактивну педагогију. На Округлом столу је било прилике да се чује о политикама и праксама Португалије у области инклузивног предшколског васпитања и образовања. Такође, разговарало се о изазовима инклузије у предшколском васпитању и образовању са нивоа система у Републици Србији, као и о раду са децом из породица са вишеструким ризицима.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2

25.9.2017.
Састанак Хотел "Palace"

У оквиру пројекта “Вртићи без граница 3 - подршка унапређивању система друштвене бриге о деци и предшколског васпитања и образовања на локалном нивоу”, који партнерски реализују УНИЦЕФ, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и ЦИП – Центар за интерактивну педагогију, организовао је први заједнички састанак представника градова, општина и предшколских установа укључених у пројекат. Тема састанка су биле локалне стратегије и политике за предшколско васпитање и образовање и одрживост полудневних и кратких програма који се развијају кроз пројекат.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4

10.9.2017.
ДРУГА ПРОМОТИВНA АКТИВНОСТ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА "ВРТИЋИ БЕЗ ГРАНИЦА 3"

Друга промотивна активност је одржана испред Дома борилачких спортова "Партизан" под називом "Спортисти и ми, играјмо се сви" крајем августа месеца. Деца су се дружила са нашим стручним сарадницима, васпитачима и представницима зрењанинских спортских клубова. Ова активност је реализована у сарадњи са ЈУ "Спортски објекти", Спортским савезом града Зрењанина и спортским клубовима КК "Петровград", ФК "Академија Бамби", АК "Ас023", КК "Зрењанин", РК "Пролетер" и спортском школицом "Чигра". Поред спортских активности одржана је и уметничка радионица.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8


9.Слика 9


10.Слика 10


11.Слика 11


12.Слика 12

5.9.2017.
Други састанак пројектних тимова

Након топлих летњих дана и преданог и интензивног рада, пројектни тимови Предшколских установа Чукарице, Вождовца и Зрењанина, окупили су се 30.08. у вртићу "Царић" у Београду и разменили међусобно своја досадашња искуства у раду на пројекту "Вртићи без граница 3". Разменили су се и планове предстојећих активности до краја године.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2

20.7.2017.
ПОСЕТА ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ЧУКАРИЦА

У вртићу "Горица" у Сремчици одржана је хоризонтална размена искустава из пројекта Вртићи без граница 2 и Вртићи без граница 3 између тимова Предшколске Установе Зрењанин и Предшколске Установе Чукарица. Након обиласка простора у којима се реализују диверсификовани програми и увида у материјале и документацију из процеса реализованих до сада, представници тимова су разговарали о даљој сарадњи.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2

18.7.2017.
ИГРАЛИШТЕ - ПЛИВАЛИШТЕ

Први кратки програм у оквиру пројекта "Вртићи без граница 3" реализован је на градском базену под називом " Игралиште - пливалиште " који су два пута недељно реализовали педагог за физичко васпитање и 8 васпитачa. Програм је био реализован у двосатном трајању, уторком и петком, у терминима од 8 - 10 h. Програму је присуствовало 12 деце и 8 родитеља и био је осмишљен тако да се укључе деца узраста од 3 - 5,5 година у систем предшколског васпитања и образовања. Партнери на овом догађању су били ЈУ "Спортски објекти" и "Југ Базен" из Зрењанина. Активности су текле спонтано, а сва присутна деца и одрасли су учествовали у активностима у складу са својим интересовањима.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6

3.7.2017.
ОБУКА "Корак по корак 2"

У оквиру пројекта "Вртићи без граница 3", у току јуна, одражанa je обука програма "Корак по корак 2" у Зрењанину. Водитељке обуке биле су : Александра Калезић Вигњевић и Олга Лакићевић (ЦИП центар за интерактивну педагогију).

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2

22.6.2017.
ПРВA ПРОМОТИВНA АКТИВНОСТ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА "ВРТИЋИ БЕЗ ГРАНИЦА 3"

Oдржана је прва промотивна активност у играоници "Чаролија" под називом "1,2,3 УПОЗНАЈМО СЕ МИ". Било је присутно 22 деце у пратњи родитеља.Активност се реализовала напољу.Чланови пројектног Тима су бринули о безбедности деце и непрестано их анимирали,а родитељи су имали могућност да се додатно информишу у вези са детаљима пројекта и могућностима уписа.Деца су могла да изаберу ликовни центар, вајарску станицу, неке од спортских активности па су имала прилике да играју фудбал,одбојку,скачу на трамболини,спуштају се низ тобоган...Организована је игра падобраном у којој су деца посебно уживала а испод једног дрвета раширено је било и дидактичко средство "Цветно поље" где су се играли "X – O" и качили и скидали апликације.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3


4.Слика 4


5.Слика 5


6.Слика 6


7.Слика 7


8.Слика 8


9.Слика 9


10.Слика 10


11.Слика 11


12.Слика 12

1.6.2017.
Јавни позив Предшколске установе Зрењанин за упис деце у оквиру пројекта “Вртићи без граница 3”

Предшколска установа Зрењанин упућује ЈАВНИ ПОЗИВ за упис деце од 3 до 5,5 година у вртиће "Полетарац","Сунчица" и "Маслачак", а у оквиру пројекта “Вртићи без граница 3” - Подршка унапређивању система друштвене бриге о деци и предшколског васпитања и образовања на локалном нивоу.
22.5.2017.
Предшколска установа Зрењaнин у пројекту "Вртићи без граница 3"

Меморандум о сарадњи између Предшколске установе Зрењанин,Града Зрењанина и ЦИП-Центра за интерактивну педагогију,који се тиче реализације пројекта "Вртићи без граница 3",потписан је у понедељак 15.05.2017.године.Пројекат "Вртићи без граница" се као партнерска иницијатива ЦИП-а,УНИЦЕФ-а,Министарства просвете,науке и технолошког развоја,реализује од 2011.године са циљем изналажења нових,савремених решења за већи обухват и бољи квалитет предшколског васпитања и образовања деце од 3-5,5 година,посебно деце из осетљивих група. У име града Зрењанина меморандум је потписао градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић,испред ЦИП-а извршна директорка Милена Михајловић,а испред Предшколске установе Владимир Петровић.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2


3.Слика 3

20.4.2017.
Први састанак пројектних тимова

Први заједнички састанак ПУ "Чукарица", ПУ "Вождовац" и ПУ "Зрењанин" у актуелној фази пројекта "Вртићи без граница 3", одржао се 13.04.2017. године у Зрењанину кроз модерацију Александре Калезић Вигњевић, Драгане Коруга и Олге Лакићевић.

Прилози:

1.Слика 1


2.Слика 2

18.11.2011.
Хоризонтална размена између градова и општина који очествују у пројекту

Предшколска установа Зрењанин је учествовала у хоризонталној размени 15. новембра 2022. године, чији је домаћин била Предшколска установа "Вера Гуцоња" из Сомбора. Хоризонталној размени су присуствовали васпитачи, медицинске сестре васпитачи, стручни сарадници, помоћник директора Предшколске установе Зрењанин и директори Предшколске установе "Вера Гуцоња" из Сомбора и Предшколске установе "Полетарац" из Оџака. Тема хоризонталне размене је била "Представљање резултата пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање".О резултатима пројекта града Зрењанина говорила је Татјана Лојовић, координатор Радне групе за израду и имплементацију пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С осмехом у вртић“.

Copyright: Технички факултет "Михајло Пупин" Зрењанин, 2020.
Контакт e-mail: pomdir@predskolskazr.edu.rs